אטרקציות בחיפה
קיים מגוון רחב של אטרקציות בחיפה ולא מעט מהן נמצאות במרחק הליכה משני מלונות דן על פסגת הכרמל. ריכזנו עבורכם כמה מן האטרקציות האהובות ביותר בעיר, שהפכה ליעד מושלם לנופש משפחתי. אתרי התיירות הפופולריים בכרמל, מוזיאונים וגלריות, טיולים אורבניים בעיר התחתית וחופי הרחצה הנהדרים של העיר - אם אתם מחפשים דברים לעשות בחיפה עם הילדים, כזוג או לבדכם, העמוד הזה הוא בשבילכם.
אטרקציות מקומיות
סיור אלף המדרגות
נצא מן המלון לטיול בליבה הפועם של חיפה אל שכונת הדר. זהו סיור לאלו מכם שאוהבים להציץ ולטעום לטייל ברחובות שקטים ובפינות חבויות של העיר הנושאות זיכרונות של זוהר. לאלו המחפשים את חיפה האוטנטית. בסיור נפגוש כמה מהבניינים החשובים והיפים של העיר שנבנו בסגנון הבינלאומי (הבאוהאוס) בשנות ה30 .במסעינו הרגלי במורד הכרמל נרגיש את "האופי" העירוני של חיפה שנבנתה על צלע הכרמל נעבור בלבה של שכונת הדר ונתוודע לאין ספור גרמי מדרגות קטנים וגדולים המקשרים בין רחובותיה. בלבה של השכונה נתאהב ברחוב מסדה הציורי שהפך בשנים האחרונות ל'לסוהו" של השכונה . נטייל לאורכו של רחוב הרצל ההיסטורי ונסיים בשוק תלפיות הותיק. אז בואו נצא לדרך כי יש פה ממש מכל טוב לכולם.
מסלול המדרגות
נצא מן המלון ונלך דרומה לאורך שדרות הנשיא. נפנה שמאלה ונכנס לרחוב שער הלבנון אשר יוביל אותנו אל רחוב יפה נוף נפנה ימינה ונלך כ 100 מטרים עד לשלט "מדרגות גדרה" כאן מתחילים ארבעת מסלולי 1000 המדרגות של חיפה.
חיפה העתיקה שכנה בחלקו הדרומי של המפרץ סמוך לבית החולים רמבם של ימינו. ב 1761 הרס אותה דאהר אל עומר מושל הגליל חיפה החדשה באזור חיפה תחתית של היום. עם התרחבותה של העיר החלו להבנות שכונות במעלה ההר ועם הזמן הפכו גרמי המדרגות לקשר בין העיר התחתית לכרמל ולדרך העיקרית בה התניידו התושבים.
נרד במדרגות גדרה המובילות לרחוב הנרייטה סאלד נחצה את הרחוב ונמשיך לרדת עד לרחוב החשמונאים. ברחוב החשמונאים נפנה ימינה נתחבר למדרגות טוביה דוניה. המהנדס טוביה דוניה היה ממסדי שכונת הדר ומבוני בניין ימק"א בירושלים . אחרי ירידה קצרה, נמשיך בשביל עורפי (ללא מדרגות). השביל מסתיים בצומת טי, בה נפנה שמאלה, נעלה קלות ונגיע לגן קטן עם מתקני משחק, בראש מדרגות שפינוזה. מדרגות אלו, עטורות העצים, הן מהיפות בחיפה. במפגש רחוב בר-גיורא, כדאי לפנות ימינה ולהגיע ל "בית הזכוכית" הניצב ברחוב בר-גיורא 21. הבניין נחשב לאחת מיצירות המופת החשובות בעיר של הסגנון הבינלאומי. הוא תוכנן בשנת 1938 ע"י האדריכל תיאודור מנקס כבית דירות. ונבנה בצורת ח' ובמרכזה בריכת שחייה. על גג הבניין פעל מגרש טניס!
אנו ממשכים את מסענו לגרם המדרגות הבא הנמצא משמאל לבית מס 15 ברחוב בר גיורא , אלו הן מדרגות העמק. נרד במדרגות כל הדרך עד למפגש עם רחוב מסדה השוכן ממש בליבה של שכונת הדר.
שכונת הדר היא מהשכונות הוותיקות של חיפה ורובע-מגורים מרכזי בעיר. השכונה הוקמה כ"עיר גנים" על פי תכנונו של ריכרד קאופמן בשנת 1922. הלב המסחרי שלה הם הרחובות הרצל והחלוץ , אך יש בה גם רחובות קטנים וציוריים שוקקי חיים בתי קפה וחניות שמושכים אליהם המוני צעירים ונותנים לה צביון של ל"וילג" כזה הוא רחוב מסדה אשר לאורכו תמצאו בוטיקים קטנים, חניות יד שניה, תקליטים, חניות וינטג', ספרים וכל זה בתוך תפאורת קירות גרפיטי צבעוניים הממלאים את הרחוב. תוכלו לבחור לכם בית קפה למנוחה והתרעננות לפני המשך המסע.
מרחוב מסדה נמשיך במורד מדרגות קסל ונתחבר אל רחוב שמריהו לוין ברחוב תמצאו בניינים היסטוריים יפים מתקופת הזוהר של שכונת הדר . בית איתין, בפינת קסל ושמריהו לוין 30 נבנה ב1920 עבור משפחת יהודה איתין על ידי המהנדס והאדריכל איש חיפה גדליהו וילבושביץ.
בית אתין הוא בניין אבן בסגנון הלקטני בן שתי קומות את שני חלקיו, מחבר מגדלון פינתי המשווה לבית צורת טירה. הבית שימש את המשפחה זמן קצר ואחר כך שימש כבית חולים הדסה ולימים רוטשילד. משנת 2017 הוא משמש כמשכן בית הספר הדמוקרטי הפרטי ,היחידי במגזר הערבי "חיואר". ממש בסמוך לבית הספר פועל בית הספר הראלי של חיפה כיתות היסודי, גם הוא במבנה יפיפה משנות ה20 . אך גולת הכותרת האדריכלית, אולי מן היפות בחיפה כולה, של סיורינו הוא כמובן בניין הטכנין הניצב בסמוך. ממש ממול לבית איתין נמצאת הכניסה אל מתחם הטכניון (ראו שלט חום המדעטק) נצעד בכיוון דרום לעבר רחוב ירושלים אל צדו הדרומי של הבניין. במעבר בין רחוב שמריהו לוין לרחוב ירושלים מתגלה חזיתו רבת ההוד והמרשימה של הבניין בו פועל היום מוזיאון המדעטק. ה "תטכניון" (כך במקור השם שהגה ביאליק) נפתח ב 1924 . ותוכנן ע"י האדריכל אלכסנדר ברוולד ביקש לתת למבנה ממד ציבורי וממלכתי באמצעות סימטריה והעמדה מונומנטלית ביחס לסביבתו (בדומה לבניין הגימנסיה שנבנה בתקופה המקבילה בת"א).
נמשיך בסיורינו דרומה על רחוב ירושלים עד לבית למספר 13 ונרד במדרגות הלל יפה . רחוב ירושלים נחשב בעבר ליוקרתי והתגוררו בו רבים מאנשי האליטה של חיפה. ביניהם גם אבא חושי ראש העיר המיתולוגי של חיפה שגר בבית מס 15. המדרגות חוצות את רחוב נורדאו ולבסוף מגיעות לרחוב הרצל שוקק החיים ליבה המסחרי של השכונה. ברחוב מבנים היסטוריים רבים בניהם , בהרצל 16 מבנה בית הספר הראלי שנפתח ב1913 ותוכנן גם הוא ע"י ברוולד. ממש מול המדרגות שהביאו אונו לרחוב הרצל עומד מבנה בינלאומי שצבעו אדום זהו המבנה ההיסטורי של קולנוע אורה שנבנה ב 1935 ופעל עם הפסקה , עד שנות ה90.
כעת לתחנה האחרונה במסענו זהו שוק תלפיות נמשיך בהליכה דרומה על הרצל ונפנה שמאלה לרחוב יחיאלי נחצה את רחוב החלוץ ונגיע לרחוב סירקין נפנה ימינה ואנחנו בשוק . השוק משמר את האוטנטיות המיוחדת של שווקים פתוחים. ומשמש את תושבי חיפה והשכונה יותר מ80 שנה. ברחוב סירקין 35 עומד בניין שוק תלפיות המקורה שהחל לפעול ב 1940. המבנה נבנה בסגנון הבינלאומי ותוכנן ע"י האדריכל משה גרשטל. בתחילת שנות ה90 דעך השוק בשנת 2020 החלו עבודות שיפוץ השוק כחלק מראיה אסטרטגית של העירייה להחיות את מתחם סירקין כולו. ואת השכונה
זהו חברים סיימנו להיום , ממולץ לחזור למלון בכרמלית. חוזרים לרחוב הרצל ופונים צפונה עד לכיכר מסריק מרחק של 10 דקות. שם תמצאו תחנת כרמלית שתחזיר אתכם כל הדרך חזרה לגן האם ממש סמוך למלון.
סיור מחוף הים לראש כרמל - הקסם הרומנטי של חיפה
שדרות בת גלים
נצא מן המלון ונפנה ימינה בשדרות הנשיא אל תחנת האוטובוס הנמצאת סמוך לפינת רחוב דפנה בשדרות הנשיא 73 . נעלה על אוטובס מס 31 הנוסע אל שכונת בת גלים (אפשר גם קו 136) לאחר נסיעה של כ 25 דקות נרד בתחנה הסופית ההגנה/יואב . אל שכונת בת גלים נכנס בהליכה מערבה דרך רחוב רחף שיביא אותנו לרחובה הראשי של השכונה העלייה השנייה , נפנה ימינה ונגיע לכיכר בה נפגשים רחוב העלייה השנייה ושדרת בת גלים המובילה אל הים כאן מתחיל סיורינו.
מקור שמה של השכונה הוא ספר ישעיהו " צַהֲלִי קוֹלֵךְ בַּת גַּלִּים הַקְשִׁיבִי לַיְשָׁה עֲנִיָּה עֲנָתוֹת" (י' , ל ). והיא נמנית עם שכונות הגרעין הוותיקות של חיפה העברית. ייחודה של בת גלים הוא בהיותה אחת השכונות היחידות בישראל שבתיה ממש נושקים לקו המים. השכונה תוכננה בידי האדריכל ריכרד קאופמן בשנת 1921 אשר תכנן בשנות ה20 מספר שכונות בעיר: נוה שאנן, הדר הכרמל , שכונת אחוזה ועוד.
בפינת הרחובת יונתן ושדרות בת גלים, עומד משקיף על הכיכר, בניין בינלאומי יפיפה שנבנה ב 1937 ע"י משה ודינה כהן ,צאצאים למייסדי זכרון יעקב, המבנה שמש בין השאר כבית קפה ואף כמועדון ביליארד בהם נהגו לבלות קצינים בריטיים. כיום פועל כאן מלון בוטיק. נמשיך לטייל ונעצור ליד בית מס 10.
בית סמסונוב
אחד המבנים היפים לאורך השדרה היה בעבר ביתם של הוטרינר הנודע ד"ר יצחק סמסונוב . במבנה אלמנטים אדריכליים אקלקטיים המשווים לו חזות של כמעין טירה למעשה ישנו כאן מתחם של שלושה בניינים שנים מהם נבנו ע"י האדריכל ברסקי שתכנן את הגמנסיה הרצליה בתל-אביב . בבית התגוררה , בין השאר משפחתו של ש"י עגנון שנמלטה מביתה שחרב בפרעות תרפ"ט.
בבת גלים 7 נבחין בעוד מבנה בסגנון הבינלאומי בעליו היה, יעקב כספי, שעל שמו גם קרוי אחד מרחובות השכונה את הבניין תכנן ב1935 האדריכל אלפרד גולדברגר שתכנן בקצה הרחוב את בניין הקזינו.
הקאזינו
הבניין תוכנן ב 1935 ע"י האדריכל אלפרד גולדברג . במטרה לשמש לפעילות פנאי וקהילה. חלק מרצפתו של המבנה הייתה עשויה זכוכית שקופה אשר דרכה ניתן היה להשקיף אל הגלים. במבנה פעלו מסעדה ובית קפה ורחבת ריקודים הפונה לים. בצידו הצפוני של המבנה נבנתה בריכה אולימפית. הבניין המקורי קרס במהלך עבודות שיקום שנעשו במקום ו שלד הבטון שעומד כאן כיום הוא שחזור שנעשה בחופזה לאחר הקריסה.
טיילת בת גלים
הטיילת נבנתה על אזור ייבוש ים, במקום בו היה בעבר חוף חולי. לאורכה שורה של בתי מגורים שהבולט מבניהם הוא ניצב ברציף מרגולין 39 זהו אחד הבתים הראשונים בבת גלים שנבנה ב 1923 עבור הרב משה חמווי שהיה ממייסדי השכונה . מעל מרפסת הכניסה תבחינו בגמלון ובו אבן בצורת צדף, עליה רשומה שנת הקמת הבית והפסוק “אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני”.
מוזיאון חיל הים וההעפלה
בקצה הטיילת ממש סמוך לתחנת הרכבל נבחין בגרם מדרגות גבוהה ומעוגל המעלה אותנו מן הטיילת אל הגשר החולף על פני שדרות ההגנה הסואנות . לאחר שעלינו לגשר נחצה את הכביש ונרד מן הגשר דרך "מדרגות דקר" המובילות ישר אל פתחו של המוזיאון שם ניצב גשר הצוללת דקר שנמשה מעומק הים במקום בו טבעה. מלבד חללי התצוגה הפנימית, תוכלו לשוטט בחצר הענקית של המוזיאון ולבקר בתוך אניית מעפילים ואף בתוך בטנה של צוללת אמיתית שהובאה לכאן בשלמותה.
מערת אליהו
נצא ממוזיאון ההעפלה ונחזור למעלה אל הגשר . מן הגשר מובילות מספר מדרגות אל מתחם מערת אליהו . ע"פ המסורת, אליהו הנביא הסתתר במערה בעת בריחתו מפני המלך אחאב. ויש יהודים הנוהגים להטמין פתקים בין קירותיה. אתם מוזמנים לשבת בצלו של עץ פיקוס השדרות העתיק העומד בחצר ולחוש באווירת הקדושה האופפת את המקום .
רכבל
לאחר הביקור במערה אנו חוזרים אל תחנת הרכבל שעל טיילת הים. קנו כרטיס הלוך -חזור לרכבל והתרווחו לכם לחמש דקות של נסיעה מרהיבה במעלה הר הכרמל אל מול הנוף המרהיב של ה"הר הירוק תמיד" ומפרץ חיפה במלוא הדרם.
פרוש השם סְטֶלָה מַארִיס הוא "כוכב הים". המבנה הצמוד למגדלור העומד בראש ההר שמש כמעון הקיץ של עבדאללה פאשא המושל העותמאני. אל מול שער הבסיס מוצב פסל מרים. 'סטלה מאריס' הוא אחד מכינויה של מריה.
שביל סטלה מאריס – ותצפית משגעת
עכשיו הגיע הזמן לטיול טבע קטן. מרכס סטלה מאריס נצא למסלול לאורך אחד משבילי הנוף המרהיבים בכרמל. השביל יוביל אותנו לקפלה עם כיפה לבנה קפלת 'הלב הקדוש' או 'המשפחה הקדושה'. המבנה נועד במקור לשמש כטחנת רוח עבור הנזירים במקום. אשר הוסבה לקפלה המשתייכת למנזר הכרמליתים. ממזרח לקפלה מצבת "בסיס יעקב" ע"ש שנפל כאן במלחמת העצמאות. למרגלות הקפלה נמצאים שני מבנים בריטיים מתקופת מלחמת העולם השנייה.
התצפית מכאן נחשבת לאחת היפות בישראל ואם במקרה תפסתם יום של ראות טובה, תוכלו לראות בדרום את ארובות תחנת הכח בחדרה, בצפון את ראש הנקרה ובמזרח את רכס מירון . מכאן ניתן להמשיך ולרדת בסדרה של יותר מ- 200 מדרגות, חלקן בנויות וחלקן חצובות בסלע. ולהגיע אל מתחם מערת אליהו.
מנזר הכרמליטים
עם תום הטיול על "שביל סטלה מאריס" נחזור לפסגה ונחצה את הכביש לביקור במנזר .
בכניסה למנזר עומדת אנדרטה לחיילי צבא נפוליאון אשר בעת נסיגתו מעכו (1799) השאיר במנזר כמה מחייליו חולי הדבר. בשנת 1767 החלה הקמתו של המנזר החלה ב1767 , והוא נחנך בשנת 1836. באולם הכנסייה המפואר ניתן לראות ציורי קיר מרשימים, ומערה קטנה המהווה מקום תפילה והדלקת נרות.
זהו חברים תם מסענו להיום . מכאן אנו חוזרים אל הרכבל ויורדים בחזרה אל טיילת הים ושכונת בת גלים . ואם כוונתם את הזמן נכון תוכלו להגיע לחוף בת גלים הפסטורלי כדי לתפוס את השקיעה.